Gündem

Doç. Dr. Cevdet Kırpık: Türk kıyafetleri giyerek kendi köylerini bastılar

Tarih Haber / 23.04.2015

Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Cevdet Kırpık, üniversitenin edebiyat fakültesi tarafından düzenlenen “Ermeni Yalanı” adlı panelde konuştu. Ermenilerin kendi devletleri ve bağımsızlıkları için yaptığı eylemlere değinen Kırpık, “Osmanlı arşivlerinde çok sayıda belge ve evrak üzerinde yaptığımız araştırmalara göre Ermeniler, o dönemde bağımsızlık uğruna Müslüman Kürt, Laz, Çerkez ve Türklere ait kıyafetler giyerek kendi köylerini basıp kendi insanını öldürmüş, bunlar devlet tarafından tespit edilmiş” dedi.

Türkler ve Ermeniler arasındaki ilişkinin büyük devletlerin Osmanlı yönetimi altındaki gayrimüslimlere verdiği destek ve bağımsızlık vaatleri sonucu bozulduğunu belirten Kırpık sözlerine şöyle devam etti: “Ermeniler de büyük devletlerin desteğini alarak Osmanlı Devleti’nden ayrılmak istedi. Bunun için de diğer ayrılıkçı milletlerin takip ettiği yolu izlediler, yani isyan ve teröre başvurdular. 1890’lara gelindiğinde bıktırıcı bir Ermeni terör faaliyeti başladı. İlişkilerin bozulması Osmanlı tarafından değil, bizatihi Ermeniler ve onları kışkırtan büyük devletlerin müdahaleleriyle başlamış oldu. Ayrılığın, kavganın sebebi biz değiliz.”

Kırpık, 1915 olaylarının tarih bilimi çerçevesinde ele alınmayıp, Avrupa tarafından siyasal bir dayatma olarak Türkiye’nin önüne koyulduğuna işaret ederken, “Nasıl ki büyük devletler ve Avrupa, 1890’lı yıllarda Türklere değil, inanmak istediği insanlara inandıysa bugün de aynısını yapıyorlar. Burada bilimsel bir şey yok. Bizim arşivlerimiz sonuna kadar açık, Ermeni arşivleri açık değil. Bizim korktuğumuz hiçbir şey yok, isteyen tarihçi girip istediği belgeyi alabiliyor. 1915 olayları, bilimsel olay değil, siyasi olaydır. Bilimsel olarak tüm dünya devletleri biliyor ki biz soykırım yapmadık” diye konuştu.

Yeni Haberler