Gündem

Dede Korkut Hikayeleri bir arada

Tarih Haber / 12.03.2015

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Dede Korkut Hikayeleri’ni bir araya getirdi. Akademisyenler, minyatür sanatçıları ve TOBB personelinin 13 aylık ortak çalışmasının sonucu olan 1492 sayfalık kitap, TOBB İkiz Kuleler’de Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da katıldığı bir törenle basına tanıtıldı.

 Lansman töreninde bir konuşma yapan Ahmet Davutoğlu, Dede Korkut Hikayeleri’nin kültürümüzdeki önemine dikkat çekerek “Dede Korkut okuyanları, şu veya bu mezhep temelinde bölmek mümkün olabilir mi?” şeklinde konuştu. Dede Korkut Hikayelerinin Türk Edebiyatı’nı anlamadaki önemi üzerinde de duran Başbakan, Dede Korkut’un “Hazreti Peygamber döneminde yaşadığını, Müslüman olduğunu ve diğer boyları İslam’a davet ettiğini” söyledi.

 Törenin bir başka konuşmacısı olan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise Dede Korkut kitabının hazırlanma süreciyle ilgili ayrıntılı bilgi vererek “Türklerin bilinen en eski kadim destanlarından Oğuz Türkleri’nin büyük destanı Dede Korkut Hikayeleri’ni kitaplaştırdık” dedi. Dede Korkut Hikayeleri’nin yalnızca iki orijinal yazmasının günümüze kaldığını, bunlardan da birinin Almanya’da diğerinin Vatikan’da olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Orijinal tasvirlere ulaşabilmek için büyük uğraşlar verdik. Ama ortaya çıkan eseri görünce tüm bu emeklerimizin boşa gitmediğini de anladık” dedi.

Yeni Haberler