Diğer Haberler

Çocukluğunda tanık olduğu katliamı araştırmak için tarihçi oldu

Tarih Haber / 29.04.2015

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEHÜ) Ermeni Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkan Vekili Yrd. Doç. Dr. Telli Korkmaz, Hocalı’da katliam yapıldığı dönemde Karabağda ailesiyle yaşadığını söyledi.Korkmaz, katliamın ardından kendilerine tanınan sınav hakkı kapsamında Türkiye’ye geldiğini dile getirdi. Karabağ’da yaşadığı olaylar sonrasında tarih bölümü okumaya karar verdiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Telli Korkmaz, şunları söyledi: “Tek tercih yapma hakkımız vardı ve ben babamın da isteğiyle tarih bölümünü seçtim. Savaşa başlarken Ermeni komşularımız ve arkadaşlarımız bize ‘Osmanlı, dedelerimizin kulağını kesti. Bu yüzden sizden onun intikamını alacağız’ dediler. Çocuklarımız kayboluyordu. Sonra bulunan ve gelen çocukların kulakları kesilmiş oluyordu. O kesik kulakları poşetlerin içerisinde bahçemizde buluyorduk. Bu nedenle babam, bu zulümleri yaşatanları araştırmam için tarih okumamı istedi.”

Dokuz Eylül Üniversitesi Tarih Bölümü’nü bitirdikten sonra Türkiye’deki arşivleri araştırdığını, ayrıca Rusya’ya giderek Ermeni arşivlerini de incelediğini belirten Korkmaz, birçok tarihi belgeye ulaştığını kaydetti. Telli Korkmaz, önceki yıl 3 ay süreyle Rus arşivlerinde araştırmalar yaptığını belirterek Rusça bilen ve yetkili olan herkesin bahsedilen arşivlere giderek incelemesini önerdi. Rus arşivlerinin, Ermenilerin yaptıklarının ispatı niteliğinde olduğunun altını çizen Korkmaz, şöyle devam etti: “Çünkü, Ermenilerin Anadolu’dan istihbaratla Rus ordularına gönderdikleri belgeler orada mevcuttur. Özellikle o dönemdeki Sovyet diplomat Georgi Vasiliyeviç Çiçerin’in Ermeni meselesiyle ilgili mektup ve raporlarını araştırdım. Elde ettiğim bilgiler, Çiçerin’in, Türk ve Ermeni meselesiyle ilgili verdiği mektup ve raporlardır. Bu mektup ve raporlarda, Van, Muş ve Bitlis bölgelerinin Ermenilere verilmesi isteniyordu. Bunun dışında Rus ve Türk ilişkilerinde neden Ermenilere yer verilmediği ve haksızlık yapıldığını telkin ederek, Ermenilere özerklik verilmesi yönünde tavsiyelerde bulunduğunu görüyoruz. Hatta, Lenin’e yazdığı mektuplarda da Karabağ ve Nahçıvan’ın Ermenilere verilmesi öneriliyor. Ancak, Stalin buna Rus-Türk ilişkileri zarar görür düşüncesiyle karşı çıkıyor. Bundan dolayı da Ermeniler Stalin’i sevmez.”

Avrupa ülkelerinin İngiliz ve Fransız belgelerini görmezlikten geldiğini söyleyen Korkmaz, “Bunu söylemektençekinmiyorum. Ermeni meselesi haçlızihniyetinin ürünüdür. Biz bu sorunu araştırarak ne yazık ki kendi tarihimiz yerine, Ermeni tarihine hizmet ettik. Ermeni tarihçilerin yapmasıgereken araştırmalarıbiz yaparak, onlara hazırınısunduk” şeklinde konuştu.

Yeni Haberler