Gündem

Çanakkale Destanı 100 yaşında

Tarih Haber / 18.03.2015

Bu yıl, 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü’nde Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100’üncü yıldönümü kutlanıyor. Birinci Dünya Savaşı devam ederken Osmanlı Devleti ile İtilaf Kuvvetleri’ni karşı karşıya getiren Çanakkale Cephesi’nin toplamda yaklaşık yarım milyonluk kaybıyla sonuçlanan savaş, hem Birinci Dünya Savaşı’nın en sürprizli harekatlarından olmuş, hem de Millî Mücadele’nin en önemli adımları arasında yer almıştı.

“Şehitlerimizin mirası ebediyen taşınacaktır”

Çanakkale 18 Mart Stadyumu’nda gerçekleştirilen 100’üncü yıldönüm etkinliği ve anma programına katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, konuşmasında birlik vurgusu yaptı. Çanakkale’nin hafızalarda kalıcı izler bıraktığının altını çizen Davutoğlu, “Aziz şehitlerimizin huzurunda bir kez daha söz veriyoruz. Bıraktıkları miras, bıraktıkları birlik ve kardeşlik mirası ebediyen taşınacaktır” dedi. Başbakan, konuşmasını “Selam olsun aziz şehitlerimize, selam olsun şehitlerimizin emanetini taşıyan gençlerimize, öğrencilerimize, bu sabah bütün camileri doldurup sabah namazında şehitlerimize dua eden ve onları anan aziz vatandaşlarımıza” sözleriyle noktaladı.

Bu yıl, Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yıldönümü olması vesilesiyle devlet düzeyinde birçok etkinlik düzenleniyor. Ayrıca, Diyanet İşleri Başkanlığı da 81 il ve 957 ilçede sabah namazı esnasında gerçekleştirilmek üzere özel bir program düzenledi. Çanakkale şehitleri için özel olarak duaların okunmasının ardından camidekilere Çanakkale askerleriyle özdeşleşen ve buğday çorbası ile şekersiz üzüm hoşafından oluşan asker tayını ikram edildi.

Çanakkale’de Başbakan’ın konuşmasıyla başlayan anma programı ise şehitliklerin ziyaret edilmesi ve Çanakkale Savaşı’nı konu edinen “Son Mektup” filminin galasıyla devam edecek.

Yeni Haberler