Gündem

“Amaç gerçeği bulmak değil, Türkiye’ye saldırmak”

Tarih Haber / 20.03.2015

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kağıthane’de bulunan Osmanlı Arşivleri’ndeki “100. Yılında I. Dünya Savaşı’nın Belgeleri” başlıklı serginin açılışına katıldı. Açılışta bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı, 1915 Olayları’yla da ilgili değerlendirmeler yaptı.

Birinci Dünya Savaşı boyunca çeşitli halkların birçok trajedi yaşadığını belirten Erdoğan, “Bundan sadece Ermeniler etkilenmiş değildir. Balkanlar’da, Kafkasya’da tarihin en büyük Müslüman katliamları bu dönemde yaşanmıştır” dedi. Zarar gören Ermeniler kadar zarar gören Müslümanların da olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı, meselenin uluslararası politikaya alet edilmemesi gerektiğini de vurguladı.

Arşivlerin açılması meselesinin tekrar altını çizen Erdoğan, “Bizim şu anda yüz binlerce, milyonu aşmış tasnifi yapılmış belgemiz var” diyerek Ermeni diasporasına da arşivlerin açılması ve belgelerin ortaya çıkarılması çağrısı yaptı. Erdoğan konuşmasını “Tarihçileri görevlendirelim, arşivcilerimizi görevlendirelim, siyaset bilimcileri görevlendirelim, hatta arkeologları ve hukukçuları görevlendirelim; gelsinler, bu belgeler üzerinde çalışsınlar, gerçeği burada araştıralım” sözleriyle sürdürdü.

Erdoğan, en keskin ifadeleri ise Ermeni diasporasıyla ilgili olarak sarf etti. “Ülkeleri dolaşıp, onlara biraz da para yedirmek ve lobi oluşturmak suretiyle ahlaki olmayan yollara tevessül etmek suretiyle Türkiye’nin aleyhine yapacağınız kampanyalardan bir şey kazanamazsınız. Bu konuda hepimize lazım olan gerçeği başka ülkelerin meclislerinde, senatolarında kararlar çıkartarak, medyalarında yazılar yazdırarak, programlar yaptırarak ulaşılamaz” diyen Cumhurbaşkanı, Türkiye’de ve yurt dışında yapılması önerilen arşiv çalışmalarına da olumlu bir yanıt gelmediğini söyledi.

Erdoğan konuşmasını “Amaç, gerçeği bulmak değil, oluşturulan algı üzerinden Türkiye’ye saldırmak, Türkiye’ye zarar vermek. Bizim bu konuda kimseye veremeyecek hesabımız yok. Biz sadece kendi milletimizin 100-150 yılda yaşadığı acıların peşine düşsek Ermeni iddialarından kat be kat fazla söyleyecek sözümüz, soracak hesabımız çıkar” sözleriyle noktaladı.

Yeni Haberler