Gündem

31 Mart Azerbaycanlıların Soykırımı Günü

Tarih Haber / 03.04.2015

Azerbaycan halkının başta Ermeniler olmak üzere çeşitli milletler tarafından uğradıkları katliamları ve çektikleri sıkıntıları ifade eden 31 Mart, Azerbaycanlıların Soykırımı Günü olarak anılıyor.

Anma günü sebebiyle bir mesaj yayımlayan Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanlı, “9. yüzyılın başlarından itibaren Çarlık Rusya’nın doğrudan teşvik ve desteği ile İran ve Osmanlı Devleti topraklarından bugün Ermenistan adlanan yerler de dahil olmak üzere tarihsel Azerbaycan topraklarına yerleştirilen Ermeniler kısa süre sonra misafir olarak geldikleri coğrafyanın gerçek sahipleri olan Azerbaycanlılara, Türk-Müslüman ahaliye yönelik şiddet uygulamalarına başlamışlardır. Başka bir ifadeyle, “Büyük Ermenistan” hülyasının taşıyıcısı olan Ermeni aşırıcıların Azerbaycan halkına yönelik kin ve nefretleri bir tarihsel süreklilik şeklinde cereyan etmiş ve hala etmektedir. Tarihsel perspektiften değerlendirildikçe açıkça görülmektedir ki, geçtiğimiz yüzyılda Ermeniler tarafından 4 kez (1905-1906; 1918-1920; 1948-1953 ve 1988-1989) gerçekleştirilen etnik temizleme ve şiddet uygulamaları bu yaklaşımı doğrulamaktadır. Kuşkusuz, bunlardan 1918-1920 yılları arasında vuku bulan trajik olaylar Azerbaycan halkının hafızasında önemini korumaktadır” dedi.

Azerbaycan Cumhuriyeti’nin üçüncü cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in konuya ilişkin 1998 yılında imzaladığı kararnamenin ardından 31 Mart, ülkede Azerbaycanlıların Soykırımı Günü olarak anılmaya başlanmıştı.

Yeni Haberler