Haberler

Osmanlı’dan kalma darphane kültür merkezi oluyor

Tarih Haber / 03.03.2015

Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olan Bursa’da bulunan ve Orhan Gazi döneminde kullanılan Osmanlı darphanesi restore ediliyor.

Bursa’nın Osmangazi ilçesinde bulunan ve 1300’lü yıllarda Osmanlı Devleti’nin ilk paralarının basıldığı darphane, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ediliyor. Restorasyonun ardından darphane, kültür merkezine dönüştürülecek. Açılacak olan kültür merkezinde para basımında kullanan araç gereçlerin yanında eski paralar sergilenecek.

Eskiden darphanenin bulunduğu binada yaşayan ve AA muhabirine açıklamalarda bulunan Maksem Darphanesi Kültür ve Dayanışma Derneği Kurucu Başkanı Şükran Mercan Misci, “Açılış yapıldıktan sonra burası aktivitelere ağırlık verecek. Buraya eskiden kalma darphanenin alet ve gereçleri yok ama sonradan buraya bu gereçler konulacak. Eskiden kalma paralar toplanıyor. Buranın girişindeki amblemimiz de o günkü paradan esinlenerek yapılmıştır. Burası müze haline geldiğinde burada teşhir edilecek. Yeni para basma makineleri konulacak. Eski makinelere ulaşılamadı. Eski darphane bundan sonra kültür basacak. O zaman para basıyormuş şimdi de inşallah kültürel aktiviteler ve eğitim çalışmalarına hizmet edecek.” dedi.

Yeni Haberler