Dosya Haberler

Olimpiyat oyunlarına dair notlar – II

Selahattin Turhan / 10.05.2016

Bir önceki yazıda olimpiyat oyunlarının nasıl ortaya çıktığına değinmiştik. Günümüzde antik olimpiyatlar olarak anılan bu oyunlar Yunan şehir devletleri arasında ortaya çıkmış ve milattan önce 393 yılında sona ermiştir. Bu tarihten itibaren olimpiyat oyunları uzun bir süre boyunca düzenlenmemiştir. Antik olimpiyatlarda olduğu gibi modern olimpiyatlar da dört yılda bir düzenlenmektedir. Modern olimpiyat oyunları olarak bildiğimiz yarışmalar ise 1896 yılında düzenlenmeye başlamıştır.

1894 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin kurulması ile birlikte uluslararası spor müsabakaları düzenleme çalışmaları da hız kazanmıştır. Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Fransa’nın Sorbonne Üniversitesi’nde düzenlenen bir kongre sonucunda kurulmuştur. İlk modern olimpiyat oyunları da komitenin kuruluşundan yaklaşık iki sene sonra her şeyin başladığı yer olan Yunanistan’da gerçekleştirilmiştir. Atina’da gerçekleştirilen ilk modern olimpiyatlara ilgi ise oldukça düşük olmuştur. Zira 14 ülkeden toplamda 241 sporcunun katıldığı oyunlarda 43 spor müsabakası gerçekleştirilmiştir.

1896 yılında başlayan modern olimpiyatlar günümüze kadar neredeyse hiç aksamadan dört senede bir gerçekleştirilmeye devam etmektedir. Bu duruma üç istisna vardır ki bunlardan ilki I. Dünya Savaşı nedeniyle iptal edilen 1916 Berlin ve II. Dünya Savaşı’nın etkisiyle iptal edilen 1940 Tokyo ve 1944 Londra oyunlarıdır. Bunun dışında olimpiyat oyunları düzenli olarak organize edilmiştir. Önümüzdeki Haziran ayında ise 31. Modern olimpiyat oyunları Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenecektir. Günümüzde düzenlenen yaz oyunlarında toplamda 26 spor dalında 300 kadar müsabaka bulunmaktadır. Bir sporun olimpiyatlarda yer alabilmesi için en önemli kural en az 25 ülkede oynanıyor olmasıdır. Bu olimpiyatın uluslararası boyutunu ve adilliğini öne çıkaran kurallardan yalnızca bir tanesidir.

Modern olimpiyat oyunlarına tarih içerisinde birtakım eklemeler de yapılmıştır. Bunlardan ilki 1924 yılında 25 Ocak ile 4 Şubat tarihleri arasında Fransa’nın Chamonix kentinde düzenlenen kış olimpiyatlarıdır. Yaz olimpiyatlarında olduğu gibi 1924 yılından itibaren kış olimpiyatları da dört senede bir organize edilmiş ve II. Dünya Savaşı sırasında Japonya ve İtalya’da gerçekleştirilmesi beklenen iki organizasyon iptal edilmiştir. Yaz olimpiyatlarına kıyasla daha az müsabakanın yapıldığı kış olimpiyatlarında 15 spor dalında müsabakalar düzenlenmektedir.

Günümüzde Her bir olimpiyat organizasyonu başlı başına bir yazı konusu olabilecek kadar doludur aslında. Yüzyıllar sonra düzenlenen ilk olimpiyat olan 1896 Atina oyunları, Nazilerin ve uluslararası boykot çağrılarının damga vurduğu 1936 Garmisch-Partenkirchen Kış ve Berlin Yaz Olimpiyatları dışında farklı dallarda dünya rekorlarının birbiri ardına kırıldığı olimpiyatlar ve doping skandallarının damga vurduğu olimpiyatların her biri oldukça enteresan hikayelerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu açıdan bakıldığında ise modern olimpiyat oyunlarını yalnızca spor müsabakalarından oluşan bir oyunlar silsilesi olarak görmek de pek mümkün değildir. Dolayısıyla rahatlıkla denebilir ki olimpiyat oyunları göründüğünden çok daha fazlasıdır.

 

Yeni Haberler