Diğer Haberler

Erivan’da uluslararası konferans

Tarih Haber / 09.07.2015

Uluslararası Soykırım Araştırmacıları Birliği (IAGS) Erivan’da “Osmanlı’nın 1915 yılında Ermenilere yaptığı soykırımın dünya çapında daha fazla bilinirlik kazanması” amacıyla konferans düzenledi. “20. Yüzyıl Soykırımlarının Karşılaştırmalı Analizi” başlıklı 5 günlük foruma tüm dünyadan 180 araştırmacı katıldı. Konferansta “1915 Olayları’nın ‘20. yüzyılın ilk soykırımı’ olduğu iddiaları yinelendi. Konferans, Erivan’daki “Ermeni Soykırımı Müzesi-Enstitüsü”nün desteğiyle gerçekleşti.

Forumun açılışını Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan yaptı. Sarkisyan, “Ermeni soykırımının üzerinden 100 yıl geçti ancak hiçbir şey unutulmadı. Ayrıca, 100 yıl önce işlenen suça ışık tutan ve bu suçların zamana yenik düşmemesini garanti altına alan aydınları, araştırmacıları ve hümanistleri de unutmadık. Başta Papa Francis olmak üzere ‘soykırım’ın 100. yılı sebebiyle 24 Nisan’da düzenlenen anma törenlerinden kısa bir süre önce veya sonra, 1915 yılında 1,5 milyon Ermeni’nin katledilmesini alenen soykırım olarak nitelendiren dünya liderlerine ve devletlere teşekkür ederim” diye konuştu.

500’den fazla Batılı araştırmacıyı bir araya getiren IAGS, 2007 yılından beri daha çok milletin Ermeni Soykırımı’nı tanıması için alenen çalışıyor.

Yeni Haberler