Diğer Haberler

Çanakkale Savaşı hakkında ilk film İngiliz yapımı “Tell England”

Tarih Haber / 16.04.2015

Çanakkale Savaşı’nı konu alan ilk sinema filminin İngilizler tarafından 1930’da çekilen “Tell England” adlı film olduğu ortaya çıktı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mihtat Atabay, Malta’da çekilen film hakkında AA muhabirine açıklamalar yaptı. Çanakkale Savaşı’nı işleyen Türk yapımlarını Batı’daki örnekleriyle kıyaslayan Atabay, son dönemde onlarca film çekilmesine rağmen hiçbirinin gereken kaliteyi ve seviyeyi yakalayamadığını söyledi.

Film için mali kaynak ayrılmamasından ve gerçeğe uygun konseptin oluşturulamamasından yakınan Atabay, “Çanakkale Savaşları’ndaki kıyı çıkarmaları, Malta sahillerinde gerçek askerler kullanılarak canlandırılmış. Türkçe film afişinde, Türk askerinin de filmde Çanakkale kıyafetleriyle yer aldığı ifade edilmiştir. Malta Kalesi’nden de çeşitli kereler gerçek top atışı yapılmıştır” dedi.

Atabay, 2 Mart 1931’de gösterime giren ve yapımı 1 yıl süren “The Battle of Gallipoli (Tell England)” adlı filmin, Atatürk tarafından 22 Ocak 1932’de Opera Sineması’ndaki gösteriminde izlendiğini de sözlerine ekledi.

Yeni Haberler