Gündem

Alman hükümeti “soykırım” nitelemesini kabul etmedi

Tarih Haber / 26.01.2015

Alman hükümeti, 1915 Olaylarını soykırım olarak nitelemeyeceğini, olayların değerlendirilmesinin tarihçiler tarafından yapılması gerektiğini açıkladı.

Geçtiğimiz Aralık ayında Sol Parti’nin (Die Linke) verdiği “1915 Olaylarının soykırım olup olmadığı”nı irdeleyen soru önergesine 13 Ocak 2015 tarihinde yanıt veren Alman hükümeti, konunun doğrudan Türkiye ile Ermenistan’ı ilgilendirdiğini dile getirdi. Konuyla ilgili esas değerlendirmenin bu iki ülkeye ait olduğunun vurgulandığı karar metninde, “1915-16 Olayları konusunda araştırmaları her zaman teşvik ediyoruz. Bu araştırmaların sonucunun değerlendirilmesi bilim insanlarına mahsus kalmalıdır” ifadelerine yer verildi.

100’üncü yıldönümü etkinliği olmayacak

Sol Parti Federal Meclis Vekillerinden Ulla Jelpke, Christine Buchholz ve Sevim Dağdelen tarafından verilen soru önergesinde Alman hükümetinin bu yılın 24 Nisan’ında bir anma toplantısı düzenleyip düzenlemeyeceği sorusu da yer alıyordu. Bu sorunun yanıtını bir kez daha olayların öncelikle Türkiye ile Ermenistan arasında ele alınması gerektiğini vurgulayarak veren hükümet “Herhangi bir anma hazırlığı içinde değiliz” dedi.

Türk-Ermeni işbirliğinin altının sık sık çizildiği karar metninde ayrıca uluslararası tarihçilerden kurulu bir komisyonun hayata geçirilmesi fikrine destek verilirken “Federal Hükümet, Türk ve Ermeni hükümetlerini yakınlaşma çabalarını ön koşulsuz başlatmaya davet ediyor” denildi.

Yeni Haberler