Diğer Haberler

“Atatürk ve misyonerler” konulu bildiri çağrısı

Tarih Haber / 04.02.2016

Amerika Birleşik Devletleri’nde faaliyet gösteren Orta Doğu Araştırmaları Derneği (Middle East Studies Assaciation-MESA), 2016 yılı içinde Atatürk ve Amerikalı misyonerler temalı bir panel düzenleyeceğini açıkladı. Duyuruda, “Cihan Harbi’ni atlatıp yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin doğuşuna tanıklık eden İstanbul ve Anadolu’nun çeşitli yerlerindeki Amerikalı misyoner ve eğitimciler yerlerinde kalmış ve projelerini insanları Hıristiyanlığa döndürme ve yabancı eğitim üzerine yasalar ve yeni ulusal hedefler Türkiye’nin doğrultusunda uyarlamışlardır. Bu panel, Amerikalı eğitmen ve misyonerlerin Atatürk ve 1920 ve 1930’lardaki yeni ulusa nasıl cevap verdiğiyle ilgilidir” ifadelerine yer verildi.

Aşağıdaki sorulara yanıt verecek bildirilerin 300-400 kelimelik özetlerinin 10 Şubat gününe kadar cgoffman@depaul.edu tarihine gönderilmesi gerekiyor.:

  • Amerikan okulları eğitim misyonlarını laik bir devlet bünyesinde nasıl yeniden tanımladı?
  • Amerikan okullarındaki prosedürler, kayıt olma ve müfredat Atatürk’ün eğitim reformları karşısında nasıl değişti?
  • Kadın ve erkek misyoner kurumları Atatürk’e verdikleri yanıtlarda nasıl farklılık gösteriyordu?
  • Amerikalılar yeni rejimi ve Atatürk’ü ABD’ye nasıl sundular?
  • Amerika-Türkiye diplomatik ve ekonomik çıkarlarının misyonerlerin Türk eğitim hedefleri ve düzenlemeleri karşısında yaptıkları değişiklikler üzerindeki etkisi ne oldu?

Yeni Haberler