Dosya Haberler, Gündem

AİHM: “Ermeni iddiaları reddedilebilir”

Tarih Haber / 17.10.2015

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire, “İsviçre-Perinçek” davası olarak bilinen davada kesin kararını açıkladı. Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in 2005 yılında İsviçre’de verdiği bir konferansta “Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır” demesi üzerine harekete geçen İsviçre yargısı Perinçek’in “soykırımı inkar” suçundan cezalandırılmasına hükmetmişti. Bunun üzerine Perinçek konuyu AİHM’e taşıdı. Mahkeme Aralık 2013’te İsviçre’nin verdiği kararın düşünce özgürlüğünü kısıtlayıcı niteliğine dikkat çekerek İsviçre’yi haksız buldu. İsviçre hükümetinin karara itiraz etmesi sonucu, konu AİHM Büyük Daire’ye taşındı.

Büyük Daire’nin kararı 15 Ekim 2015 günü AİHM Başkanı Dean Spielmann tarafından açıklandı. Buna göre, 1915 Olayları ile ilgili Ermeni iddialarını reddetmek, Yahudi Soykırımı’nın reddi gibi somutlaşmış bir suç teşkil etmeyecek. Mahkeme bundan sonra durumu düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirecek. Spielmann ayrıca bir uluslararası ceza mahkemesinin 1915’te yaşanan olaylar hakkında herhangi bir bağlayıcı karar alamayacağını ve Büyük Daire’nin kararının içtihat kabul edileceğini duyurdu. Kararın İngilizce metnine buradan ulaşılabilir.

Kararda “1915 Olayları” ifadesinin kullanılması dikkat çekti. Avrupa ve Amerika’da birçok ülkenin parlamentosunda Türk tarafının görüşüne başvurmaksızın olay “Ermeni soykırımı” olarak anılıyordu. İsviçre örneğinde ise böyle bir olayın varlığını tarihî belgelere referans vermeden, uzman bir komisyona danışmadan yargının konusu haline getirildiği görüldü. AİHM Büyük Daire Perinçek’in savunmasında özellikle belirttiği düşünce özgürlüğü ve savunma hakkına önem verdiğini gösterdi. “Soykırım” suçlamasını siyasi platformlarda yerleşik bir kabul haline getirmeye çalışan diaspora, Türk tezinin dillendirilmesini engellemek adına “soykırımın inkarı” suçunu ihdas etmeye çalışıyordu.

Yeni Haberler